sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Valintoja!

Monesti elämässä tulee vastaan sellaisia asioita, joihin ei ole edes varautunut. Joskus unelmilta katkotaan siivet, mutta lujalla tahdolla ja hyvällä itseluottamuksella pääsee pitkälle. Jos haluttua työpaikkaa tai koulutuspaikkaa ei saa heti ensi yrittämällä, niin ei kannata lannistua. Aina kannattaa yrittää uudelleen ja ottaa oppia virheistään. Kävin oppilaideni kanssa tutustumassa Nurmeksen ammatilliseen oppilaitokseen, jossa opiskelee kaiken ikäisiä ihmisiä.




 Ammattiopistoista löytyy monipuolinen koulutustarjonta. Ja siellä panostetaan paljon työssäoppimiseen. Jokaiseen tutkintoon sisältyy työssäoppimista vähintään 20 ov. Työssäoppimisjakso yhdessä opinnäytetyön kanssa auttaa opiskelijaa pääsemään paremmin sisälle työelämään. Työssäoppimisen voit suoritta lähiyrityksissä, vähän kauempanakin tai vaikka ulkomailla. Työssä oppiessasi tutustut käytännönläheisesti oman alasi töihin ja kartutat tietoja ja taitoja. Ulkomailla saat lisäksi harjoitella kielitaitoa sekä kokea kulttuuriasioita oikeasti. Osa opiskelijoista voi suorittaa yrittäjyys- ja työssäoppimisopintojaan mm. oppilaitoksessa toimivassa Autohuollossa.


Ammattiopistoihin ja moniin muihinkin oppilaitoksiin on olemassa täydennyshaku, jossa kannattaa hakea kouluun jos koulupaikka on jäänyt keväällä saamatta. Yritykset ottavat nykyään paljon ihmisiä töihin oppisopimuksella. Ennen yliopistossa suorittamaani erityisopettajan koulutusta opiskelin oppisopimuksella koulunkäynninohjaajaksi. Oppisopimus on siitä hyvä opiskelumuoto, että koulunpenkillä istumista ei ole kovin paljoa ja oppisopimuksella opiskellessa saa myös palkkaa. Tästä linkistä saat lisää tietoa oppisopimuskoulutuksista.





Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta ja opiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa työssä oppimisen ajalta sekä taloudellista tukea tietopuolisen opetuksen ajalta. Työttömien oppisopimuskoulutuksesta työhallinto voi maksaa työnantajalle lisäksi palkkatukea.
Yleensä opiskelija hankkii oppisopimustyöpaikan itse ottamalla yhteyttä työnantajiin. Oppisopimuskoulutukseen liittyvissä asioissa sinua palvelee oman alueesi oppisopimustoimisto ja oppisopimuskoulutusta järjestävät oppilaitokset.






Hoitopuolen ammatit ovat nykypäivänä hyvin työllistävä ammattiala. Monesti tänä päivänä tarvitaan useampi koulutus työllistyäksemme. Ammattia voi vaihtaa tai tänä päivänä monet ihmiset joutuvat hieman pakonkin edessä kouluttautumaan uusille aloille, kun työnantajat irtisanovat suruttomasti ihmisiä vuosikymmeniä kestäneistä työsuhteistaan. Kohta varmaan vanhuksetkin kärrätään Kiinaan vanhenemaan! Kannattaa käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoista ammatinvalinnanohjaajan kanssa työvoimatoimistossa tai muiden ammattilaisten kanssa asiasta. Muistathan sen ettet ole yksin vaan aina kannattaa pyrkiä elämässä eteenpäin. Ei myöskään pidä alentaa itseään, koska meillä jokaisella on omat vahvuutemme eikä meidän tule koskaan verrata itseämme toisiin. Koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta vaan uuden oppimisen kautta saat uutta potkua elämään. Elämä ei ole helppoa, tiedän sen, mutta ei saa luovuttaa, ei koskaan.


 Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon
rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä?
Tommy Tabermann


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig