keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Matkalla: Cricovan viinitila Moldovassa

Lokakuisella Moldovan matkallani visiteerasin Cricovan viinitilalla.
Varasimme hotellin respasta muutamaa päivää aiemmin kahden tunnin kierroksen ja maistelun n. 25 euroa per henkilö.  Kierroksia järjestetään ainakin saksaksi, venäjäksi ja englanniksi. Kierroksen voi ottaa joko viininmaistelun kanssa tai ilman. Jos aiot Cricovaan niin varaa kierros etukäteen, koska se on hyvin usein täynnä.  Cricova on Chisinausta 15 kilometrin päässä ja sinne pääsee taksilla edullisesti. Cricovan viinitila Moldovassa on maan toiseksi suurin, jääden toiseksi ainoastaan maan ja samalla koko maailman suurimmalle, Moldovan Milesto Mici -viinitilalle. Tilalla pääsee tutustumaan muun muassa 1400-luvulta peräisin oleviin tunneleihin, joissa viiniä kypsytetään. Tunneliverkoston tunnelit on nimetty niissä kypsytettävien viinien mukaan. Cricovan viinitila valmistaa shampanjaa ainoastaan eri viljelmien parhaista rypäleistä Dom Pérignonin, ”shampanjan isän”, tapaan. Moldova on maailman kahdenkymmenen suurimman viinintuottajan joukossa. 



Moldovassa on pitkät viininviljelyn perinteet aina neuvostoajoista saakka. Chisinau on hieman rähjäinen, mutta Cricova oli kaikkea muuta: viimeisen päälle tyylikäs ja kansainvälisille matkailijoille suunnattu. Kierroksella oli paljon turisteja ympäri maailmaa, kaukaisimmat olivat Filippiineiltä ja Amerikasta. Meitä kuljetettiin junan tyylisissä vaunuissa pitkin tunneleita tutustumassa tynnyreihin ja viinin valmistamiseen. Tunneleissa oli kadunnimet. Oli omat kadut puna- ja valkoviinille sekä kuohuviinille ja shampanjalle. Kellarikäytäviä Cricovassa on noin 120 kilometriä. 



Kierros alkoi siis sähköjuna-ajelulla. Juna vei meidät sisälle viinikellariin. Se ajoi pitkiä käytäviä pitkin maan uumeniin. Kellarissa oli viileää, mutta onneksi välillä pääsi sisään lämpimämpiin paikkoihin. Ensimmäinen tällainen paikka oli pieni elokuvateatteri, jossa näimme lyhytelokuvan Cricovan viinitilasta ja maistelimme kuohuviiniä. Kellareiden vanhin pullo on peräti 115 vuotta vanha ja siisteys oli  oikein silmiinpistävää.



Viinikellarissa on myös edustustilat, joissa on maistatushuoneet. Ne olivat hulppeita, ja pääsimmekin maistamaan viinejä samaan huoneeseen kuin Juri Gagarin. Gagarin on muuten eksynyt aikanaan viinitehtaan tunneleihin illalla ja löytynyt aamulla ympäripäissään viinitehtaan tunnelista. Visiteerasimme myös suuressa maisteluhuoneessa, jossa Vladimir Putin on kestinnyt vieraitaan. Cricovassa on valtavan suuret kellarit, joiden säilytysolosuhteet ovat mm. kiven laadusta johtuen optimaaliset. Niinpä siellä on rutkasti kuuluisien henkilöiden viinejä (mm. Putin ja Merkel) sekä historiallisia pulloja, kuten natsijohtaja Hermann Göringin viinikokoelma.


Maistelimme tastingissä kaikkia viinilajeja, puna-, valko-, rose- ja kuohuviiniä sekä palanpainikkeeksi rasvaisia pasteijoita (3 eri makua), jotka eivät olleet ihan paras valinta viininmaisteluun. Ehdoton lempiviinini oli muscat-viini, makeahko. Kierroksen jälkeen oli ostomahdollisuus, mutta kotiinlähtö kolkutteli seuraavana päivänä ja olimme liikkeellä pelkillä käsimatkatavaroilla, joten jätimme ostokset tekemättä. Cricovan viinejä ei saa Suomesta, mutta niitä voi löytää Virosta ja Norjasta.










Kävimme katsomassa mm. Hitlerin, Merkelin ja Putinin viinikokoelmat Cricovassa.












































Pöytä ja tuolit ovat matalalla, ettei tipu korkealta, jos maistelee viinejä hieman enemmän.




 Suuri sali, jossa Putin on pitänyt kutsujaan.

Opin uutta! Punaviinilasia tulee lämmittää käsien välissä.


Viinitilan suloinen koiruus.




SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Positiivinen kommenttisi ilahduttaa aina, kiitos! ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Blog Design Created by pipdig